Airco op de zaak

Een airco op de zaak, mag je die in de boekhouding verwerken als ondernemer? Het antwoord is: dat hangt ervan af.

In de zomer was het niet uit te houden in jouw kantoor aan huis. Daarom kocht je een airco voor verkoeling. Of misschien kocht je juist een kachel in de winter voor de warmte. Om te weten of je deze airco op de zaak mag zetten, is het van belang te weten of het kantoor wat je hebt, zakelijk is of niet.  

Wanneer wordt een ruimte volgens de Belastingdienst gezien als een werkruimte?

  • De ruimte moet een eigen ingang hebben
  • De ruimte moet eigen sanitaire voorzieningen hebben zoals een toilet
  • De ruimte zou verhuurd kunnen worden aan een willekeurige derde

Veel kantoren aan huis zullen niet voldoen aan deze eisen. Er wordt vaak gewerkt in de woonkamer of een extra slaapkamer. Daarom zijn de kosten voor een kachel of airco op de zaak niet aftrekbaar.

Zakelijke werkruimte

Huur je een kantoor of werkruimte? Dan zijn deze kosten wel zakelijk aftrekbaar. De kosten van de inrichting van een kantoorruimte mag je dan aftrekken. Koop je een airco boven de € 450? Dan mag je deze in de boekhouding verwerken als investering.

Investeer je voor meer dan € 2.400 in een boekjaar? Dan heb je recht op de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Je krijgt dan 28% van het investeringsbedrag terug. 

De btw op de aanschaf van de airco en de kachel mag je ook terugvragen als de aanschaf zakelijk is. Wil je het energieverbruik op de zaak zetten? Zorg er dan voor dat je het energieverbruik bijhoudt. 

Het kan de moeite waard zijn een werkruimte zo in te richten of verbouwen dat je deze kosten zakelijk kunt aftrekken. Hoe je dat doet, lees je hier.

Heb je nog vragen over dit onderwerp? Wordt dan lid van mijn community!

online boekhouder

Hi!

Ik ben Jenka. Ik help jou graag met al je vragen op het gebied van boekhouding en belastingzaken!

Instagram

Kom bij de boekhoud community!

Download het 'Grip op je cijfers'-pakket voor maar € 27!

Misschien vindt je dit ook interessant: