Een auto van de zaak, hoe werkt dat?

Een auto van de zaak, hoe werkt dat? Wat zijn de gevolgen en waar moet je om denken?

Wat zijn de voordelen van een auto van de zaak?

Je kunt ervoor kiezen om een auto op de zaak te zetten. Een voordeel van een auto op de zaak als je eenmanszaak hebt is dat je de kosten die met de auto maakt, als kosten mag meenemen in de boekhouding van jouw onderneming. Dit kan voordelig zijn omdat kosten het resultaat van de onderneming verlagen, daardoor kan het zo zijn dat je minder inkomstenbelasting betaald.

Wat zijn de nadelen van een auto van de zaak?

Het nadeel van een auto op de zaak als zzp’er is dat je bijtelling moet betalen over het privégebruik van de auto. In de meeste gevallen betekend dat dat je 22% over de cataloguswaarde bij de winst moet optellen. De bijtelling verhoogd de winst waardoor je meer inkomstenbelasting moet betalen. Dat is natuurlijk een nadeel. Maar, je hoeft niet meer bij te tellen, dan je aan kosten hebt. Als je € 1.000 aan kosten hebt, hoef je maar € 1.000 bij te tellen.

Wanneer heb ik geen bijtelling van een auto op de zaak?

Als je je kilometers noteert en kunt aantonen dat je minder dan 500 kilometer privé rijdt, dan heb je geen bijtelling. Let op: dit moet je wel kunnen aantonen met een sluitende kilometerregistratie!

Voor een goede kilometerregistratie vermeldt je per rit:

  • De datum van de rit
  • De begin- en eindstand van de kilometerteller
  • Het vertrekadres en aankomstadres
  • Keuze privé of zakelijk
  • Privé omrijd kilometers

Als je dus geen kilometerregistratie bijhoudt, dan moet je voor de inkomstenbelasting bijtellen.

auto op de zaak

Bij een youngtimer (auto van 15 jaar en ouder) heb je een bijtelling van 35% over de dagwaarde i.p.v. de cataloguswaarde! Bij een elektrische auto heb je in 2022 een bijtelling van 12% tot de eerst € 40.000 van de cataloguswaarde en over het restant 22%.

Wat is de bijtelling voor de btw?

Voor de btw is dit 2,7% van de cataloguswaarde. Dit bedrag geef je in de aangifte van het vierde kwartaal aan. Dit doe je onder rubriek 1D Privégebruik.

Is de auto langer dan 4 jaar in je bezit of heb je een auto gekocht via een particulier (marge, dus zonder btw)? Dan is de bijtelling voor de btw 1,5% van de cataloguswaarde.

Maar, heb je niet meer aan btw teruggevraagd? Dan is de te betalen btw maximaal dit bedrag.

 

Als je wel de kilometers zou bijhouden, ook al ga je over de 500 kilometer per jaar, dan mag je de btw-correctie nemen naar daadwerkelijk rato van de privé/zakelijk verhouding. Maar dan moet je dit wel kunnen aantonen met een kilometerregistratie

Voordelig of niet?

Als je een privéauto zakelijk rijdt, dan mag je € 0,19 per kilometer als kosten opnemen in jouw administratie. In de regel betekent dit, hoe meer kilometers je zakelijk rijdt, hoe voordeliger het vaak is de auto privé te laten.

 

Kortom, een auto van de zaak, hoe werk dat? Een auto op de zaak zetten gaat heel makkelijk, maar je moet wel rekening houden met de gevolgen en financiële nadelen.

Wil je weten wat voor jou de beste keuze is? In mijn online community staat een uitgebreider artikel in de Kennisbank hoe je zelf kunt berekenen wat voor jou het meest voordelig is.

online boekhouder

Hi!

Ik ben Jenka. Ik help jou graag met al je vragen op het gebied van boekhouding en belastingzaken!

Instagram

Kom bij de boekhoud community!

Download het 'Grip op je cijfers'-pakket voor maar € 27!

Misschien vindt je dit ook interessant: