Heb ik recht op middeling?

Heb je in 3 jaar tijd veel wisseling gehad in de hoogte van jouw inkomen? Dan kom je misschien in aanmerking voor een teruggave door middeling. In dit artikel leg ik je uit wat middeling is, voor wie middeling interessant is, hoe je een verzoek doet tot middeling en ik leg het uit aan de hand van een voorbeeld.

Wat is middeling?

Middeling is een regeling die heel veel mensen nog niet kennen, maar waar je misschien wel voor in aanmerking kan komen als je de laatste drie jaar een sterk wisselend inkomen hebt gehad. Met deze regeling is het mogelijk dat je het teveel betaalde bedrag aan belasting kan terugvragen. Dit kan voordelig zijn als het gemiddelde inkomen bijvoorbeeld een stuk lager is dan 1 van de 3 losse jaren.

Voor wie is is dit interessant?

Zoals ik al eerder aangaf kan middeling interessant zijn voor mensen die de afgelopen drie jaar een wisselend inkomen hebben gekomen.  Misschien is het inkomen in een bepaald jaar tegengevallen door bijvoorbeeld de crisis, had je geen werk of was je onderneming nog in een opstartfase.

Hoe werkt middeling?

Bij middeling kijkt de Belastingdienst naar jouw gemiddeld inkomen van de afgelopen drie jaar (let op: dit moeten drie aaneengesloten jaren zijn). De Belastingdienst berekent dat vervolgens hoeveel belasting je hierover moet betalen. Wanneer dit bedrag lager is dan de belasting die je eerder betaald hebt, dan heb je recht op een teruggave.

Klinkt interessant, maar aan welke voorwaarden moet je dan voldoen om in aanmerking te komen voor middeling?

Er zijn een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen om in aanmerking te komen voor teruggaaf door middeling. Hieronder zet ik ze voor je op een rijtje:

  • Er wordt gekeken naar jouw gemiddelde belasting van de afgelopen drie jaar. Wanneer jij over de drie losse jaarinkomen meer belasting hebt betaald dan over jouw gemiddelde van de drie jaarsinkomens, dan is het mogelijk om een teruggave te ontvangen.
  • Het verschil tussen jouw ‘losse’ jaarinkomens en het ‘gemiddelde’ jaarinkomen, moet minimaal € 545 euro zijn. Dit is het drempelbedrag.
  • Middeling is alleen mogelijk als het gaat om drie aaneengesloten jaren.
  • Je moet op tijd een verzoek tot middeling indienen. Dit moet gebeuren binnen 36 maanden nadat de laatste definitieve aanslag van de drie middelingsjaren vaststaat.

Hoe doe je een verzoek tot middeling?

Via de website van de Belastingdienst is het mogelijk om eerst een berekening te maken om te kijken of je in aanmerking komt voor middeling. Komt hieruit dat het voor jou zinvol is om middeling aan te vragen? Dan kan je via de website van de Belastingdienst een verzoek doen tot middeling.

Voorbeeld

Stel Sanne heeft in 2007 een bijbaantje gehad, ze verdiende hiermee € 1.000. In 2008 verdiende ze al wat meer met € 21.333 en in 2009 € 32.000. Totaal had ze over deze jaren een inkomen van € 54.333. Totaal heeft ze € 19.735 belasting betaald over box 1 (dit is voor aftrek van heffingskortingen, dit kun je terugvinden op de aanslagen inkomstenbelasting). Het gemiddelde inkomsten van Sanne over deze 3 jaren was € 18.111 per jaar. Als je de belastingtarieven van de bovenstaande jaren zou toepassen, zou Sanne over deze jaren totaal € 18.372 belasting moeten betalen. Sanne komt boven de drempel van €545 uit, en kan € 818 terugvragen (€19.735-€18.372).

Vond jij dit interessant en wil jij graag meer van dit soort tips ontvangen? Word dan lid van mijn community. Voor slechts € 17,- per maand krijg jij toegang tot een bruisende community waarin veel toffe ideeën met elkaar worden geleerd en leert alle slimme manieren om honderden euro’s aan belasting te besparen.

online boekhouder

Hi!

Ik ben Jenka. Ik help jou graag met al je vragen op het gebied van boekhouding en belastingzaken!

Instagram

Kom bij de boekhoud community!

Download het 'Grip op je cijfers'-pakket voor maar € 27!

Misschien vindt je dit ook interessant: