Heb ik recht op kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

Je kunt geld besparen door op het juiste moment te investeren!
Om ondernemers aan te moedigen te investeren heeft de overheid de KIA in het leven geroepen, oftewel de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek

Wat is kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)?

Als je in een boekjaar investeert in bedrijfsmiddelen, dan is het mogelijk dacht je recht heb de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). De KIA is een aftrekpost op jouw winst en het bedrag dat je mag aftrekken, is afhankelijk van het geïnvesteerde bedrag in dat boekjaar.

Heb ik recht op kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)?

Als je meer dan € 2.601 exclusief btw investeert dan heb je hier recht op. Als je tussen de € 2.601 en € 58.238 investeert, dan krijg je 28% weer terug als aftrekpost in de aangifte inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting.

Bij de term ‘investeren’ gaat het om een bedrijfsmiddel boven de € 450 exclusief btw. Een printer van € 100 is dus geen investering. Maar misschien heb je nog wel een nieuwe laptop nodig, die zit al snel boven de € 450. Geef bij de aangifte het bedrag van de investering per activum op. Het aangifte pakket neemt dan 28% mee als aftrekpost.

Tip: controleer daarom altijd aan het einde van het jaar of je nog moet investeren om over deze grens heen te komen. Zo kun je kijken of je een investering naar voren kunt halen of uitstellen.

De energie-investeringsaftrek (EIA) en de milieu-investeringsaftrek (MIA/VAMIL)

Wist je dat er naast de KIA, ook nog twee andere fiscale tegemoetkomingen bestaan als je wilt investeren? Dit zijn de energie-investeringsaftrek (EIA) en de milieu-investeringsaftrek (MIA/VAMIL).

Heb ik recht op EIA?

Eerst de EIA, waar moet je bedrijfsmiddel aan voldoen?

  • Het bedrag aan energie-investeringen is minimaal € 2.500 per bedrijfsmiddel
  • Het bedrijfsmiddel is nog niet eerder gebruikt
  • Het bedrijfsmiddel staat op de energielijst van de RVO
  • Denk aan bedrijfsmiddelen aan energiebesparende middelen in Zoals een LED-verlichtingssysteem, een warmtepomp of zonnepanelen.

Voor je investering doet, is het wellicht waard om even af te stemmen met de energielijst van de RVO. Wil je in aanmerking komen voor de EIA? Dan moet je binnen 3 maanden na de investering hiervan melding doen bij de RVO. Vervolgens verwerk je de EIA in de aangifte inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting.

Heb ik recht op MIA?

Bij de MIA regeling kun je tot 36% van het investeringsbedrag terugkrijgen.

De VAMIL betekent dat je een investering op een willekeurig moment kunt afschrijven tot maximaal 75%. Door het versnelt afschrijven worden totale kosten hoger en kun je daardoor belasting besparen voor dat boekjaar.

De MIA en VAMIL zijn twee regelingen, maar kunnen gecombineerd worden. Voor beide geldt dat er gebruik wordt gemaakt van de Milieulijst. Op deze lijst staat of de investering die je gaat maken in aanmerking komt. Deze lijst is te vinden op de website van het RVO.

De voorwaarden zijn als volgt:

  • Het bedrag aan energie-investeringen is minimaal € 2.500 per bedrijfsmiddel
  • Het bedrijfsmiddel is nog niet eerder gebruikt
  • Het bedrijfsmiddel staat op de milieulijst van de RVO
  • Je kunt niet MIA aanvragen als je EIA al hebt aangevraagd
  • Voorbeelden van MIA-investeringen zijn een 3D-printer of elektrische (bestel)auto.

Voor je de investering doet, is het wellicht waard om even af te stemmen met de milieulijst van de RVO. Wil je in aanmerking komen voor de MIA? Dan moet je binnen 3 maanden na de investering hiervan melding doen bij de RVO. Vervolgens verwerk je de MIA in de aangifte inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting.

Hopelijk is het zo helder voor je en begrijp je nu wat KIA, EIA en MIA zijn en wanneer je hier recht op hebt. Wil je mij een vraag stellen over dit onderwerp? Wordt dan lid van de community!

online boekhouder

Hi!

Ik ben Jenka. Ik help jou graag met al je vragen op het gebied van boekhouding en belastingzaken!

Instagram

Kom bij de boekhoud community!

Download het 'Grip op je cijfers'-pakket voor maar € 27!

Misschien vindt je dit ook interessant: