Kleine Ondernemers Regeling (KOR)

Als startende ondernemer of parttime ondernemer kan het zijn dat je nog niet een hele hoge omzet behaald. Daarom is de Kleine Ondernemers Regeling, oftewel de KOR in het leven geroepen.

Waarom de Kleine Ondernemers Regeling?

Je kunt de Kleine Ondernemers Regeling inzetten als je een omzet lager dan € 20.000 hebt. Als je meedoet aan deze regeling, dan betekent dit dat je geen btw meer in rekening hoeft te brengen en je geen btw-aangifte meer hoeft te doen. Verder dien je een Nederland gevestigd te zijn en ondernemer te zijn voor de btw om aanspraak te kunnen maken op de KOR. Het maakt niet uit hoelang je al ondernemer bent.

Wil je gebruik maken van de KOR? Dan kun je op de website van de Belastingdienst een formulier invullen en deze opsturen. Je moet dit 4 weken voor een nieuw tijdvak indienen. Wil je vanaf januari de KOR gaan toepassen? Zorg dat het formulier voor eind november de deur uit is.

Nadelen KOR

De KOR klinkt gunstig, maar toch zijn er situaties waar je beter kunt afzien van de KOR:

  1. Als je veel wilt investeren. Ben je van plan veel te investeren? Dan maak je hoge kosten en hoge kosten betekend een hoge voorbelasting. Oftewel, btw die je mag vorderen van de Belastingdienst. Als je gebruik maakt van de KOR dan hoef je geen btw te betalen, maar je mag het ook niet terugvragen! Als je veel gaat investeren kan het zinvoller zijn niet mee te doen aan de KOR.
  2. Je zit 3 jaar vast aan de KOR. Op het moment dat je je aanmeldt voor de KOR, zit je er 3 jaar aan vast, tenzij je meer dan € 20.000 omzet gaat draaien. Dat kan ongunstig zijn, zie voorgaand punt.
  3. Als je te maken hebt met verschillende btw-percentages. Lever je een dienst met 9% btw, maar heb je veel kosten met 21% btw? Dan is de kans groot dat je btw kan terugvragen in plaats van betalen. Dan is het ook aan te raden om af te zien van de KOR.

Voordelen KOR

Maar wanneer is de KOR nou wel een goede uitkomst?

  1. Als je met particulieren werkt. Stel je verkoopt een product of dienst voor € 200. Als dit de prijs is die je met particulieren afspreekt, is dit het bedrag wat zij inclusief btw zullen betalen. Dit betekent dat je daadwerkelijk € 165,29 (=€200/1,21) overhoudt, omdat je € 34,71 zal moeten afdragen aan btw. Ondernemers onder elkaar zullen de € 200 afspreken en over dat bedrag btw rekenen.
  2. Als je weinig kosten hebt en geen btw-aangifte wilt doen.
boekhoud community

Samenvattend

Als je veel particulieren hebt en weinig kosten, dan zou ik de KOR aanraden. Ben je van plan gelijk voorbij de € 20.000 omzet te stormen? Dan zou ik de KOR niet aanvragen en wel lekker de btw van je kosten terugvragen.

Op het moment dat je een factuur schrijft in een boekjaar en je komt daarmee over de € 20.000 omzet, dan vervalt de KOR. De eerstvolgende factuur is dan met btw en je moet vanaf dan btw-aangifte gaan doen in het eerstvolgende tijdvak. Via een formulier op de site van de Belastingdienst kun je je weer afmelden voor de KOR.

Als je je aanmeld voor de KOR, heb je ook een ontheffing van je administratieplicht. Maar, je moet wel kunnen aantonen dat je nog onder de KOR-regeling valt en je moet je inkomsten verantwoorden bij de aangifte inkomstenbelasting. Kortom, klinkt leuk die ontheffing, maar je moet toch jouw administratie bijhouden.

Wil je je aanmelden voor de KOR? Dat kan hier.

Heb je hier hulp bij nodig? Kijk even hier.

online boekhouder

Hi!

Ik ben Jenka. Ik help jou graag met al je vragen op het gebied van boekhouding en belastingzaken!

Instagram

Kom bij de boekhoud community!

Download het 'Grip op je cijfers'-pakket voor maar € 27!

Misschien vindt je dit ook interessant: