Profit First Methode: een effectief financieel systeem

Ben je het beu om te worstelen met de financiën van je bedrijf? De Profit First-methode is precies wat je nodig bent om je cashflow te verbeteren en winst te prioriteren. Deze methode veranderd de traditionele boekhoudstijl en met het aanbrengen van eenvoudige wijzigingen kun je een grote impact maken op de financiële gezondheid van je bedrijf. Lees verder om meer te weten te komen over hoe de Profit First-methode werkt en hoe je vandaag nog aan de slag kunt.

Wat is de Profit First Methode?

De Profit First methode staat in de ondernemerswereld ook wel bekend als de potjes methode. Deze methode is ontwikkeld door Mike Michalowicz. Dit is een Amerikaanse ondernemer die hoge schulden had en geen manier zag geld over te houden. Elke keer als een factuur betaald werd, gaf hij het geld weer uit om zijn kosten en belastingen te betalen. Hij kwam in een negatieve spiraal terecht. Tot hij op een nacht een commercial zag van een fitnessdeskundige. Hij legde uit dat je beter van een klein bord kun eten, omdat je minder eet. Door de gewoonte van de grootte van het bord te veranderen, krijg je structureel minder calorieën binnen. Toen kwam het besef van het eerste principe en werd de Profit First methode geboren. In samenwerking met Femke Hogema is deze methode overgevlogen naar Nederland. 

De Profit First methode is zeker aan te raden als je nog moet starten met ondernemen of als je al een tijd onderneemt. De basis van het idee is dat je je ontvangsten verdeeld over verschillende potjes. Vroeger gebeurde het vaak dat het loon in contanten, de contante briefjes werden verdeeld over verschillende enveloppen. Een enveloppe voor de huur, een enveloppe voor boodschappen en bijvoorbeeld een enveloppe voor onvoorziene kosten. Die laatste enveloppe mocht je alleen aanraden als er nood aan de man was. Deze methode hanteert dit principe als basis.

Dit zijn de vier principes van de Profit First Methode:

 1. Parkinson Law
  De wet van Parkinson betekend dat je gebruikt wat je hebt. Denk bijvoorbeeld aan een tube tandpasta. Als deze bijna leeg is, dan kun je voor je gevoel weken met die tube doen omdat je kleine beetjes uit de tube haalt. Als je een deadline hebt van een project en de looptijd is een maand, dan neem je een maand de tijd het project op te leveren. Als een taak morgen af moet zijn, dan ga je vandaag je stinkende best doen om de taak af te krijgen. Als je naar een tapasrestaurant gaat met kleine bordjes, eet je minder dan wanneer je naar een all you can eat restaurant gaat. Dit principe vertaalt zich ook naar geld: als je geld wegzet, dan ben je ook minder snel geneigd het uit te geven. Als je winst opzijzet, heb je altijd winst. 
 2. Primacy Effect
  Het Primacy Effect betekend dat je brein het meeste waarde hecht aan hetgeen wat je het het eerst ziet. Als je twee rijtjes zou maken:

  Kwaad – haat – woede – plezier – zorg – liefde

  Of

  Liefde – Zorg -Plezier – Woede -Haat – Kwaad

  Dan voelt de tweede reeks positiever.  Het reguliere boekhoudsysteem hanteert de formule Omzet – Kosten = Winst. Maar wat nou als je de winst als eerste neemt? Die wordt dan ook het belangrijkst. Als je de winst als eerste zet dan krijg je daar de nadruk op.
 3. Verleidingen verbannen
  Geld is net als voedsel. Als je zin hebt in chocola maar je hebt het niet in huis, dan is de drempel best wel hoog om naar de winkel te gaan voor chocola. Waarschijnlijk ga je niet naar de winkel. Als je geld niet ziet, dan weet je ook niet dat je ruimte hebt om dit uit te geven en zul je niet snel geneigd zijn dit te doen. 
 4. Zorgen voor ritme
  Als je regelmatig met jouw geld bezig hebt, krijg je veel meer gevoel bij je cijfers en inzicht in jouw bedrijf. Je gaat twee keer per maand bezig met de geldstromen van jouw bedrijf. Je verdeeld de kosten, betaald jezelf salaris en betaald facturen. Door regelmatig naar de geldstromen in je onderneming te kijken, heb je veel meer inzicht waar het geld heengaat. Het is belangrijk een vast ritme voor jezelf te creëren. 

Voordelen Profit First methode

In mijn ogen zijn dit de grootste voordelen van de Profit First methode:

 1. Je zet jezelf eerst
  Je zorgt ervoor dat je altijd vast salaris hebt. Daarboven krijg je elk kwartaal een bonus afhankelijk van de winst die je hebt gedraaid.
 2. Nooit meer: waar is mijn geld nou?
  Door de potjes heb je altijd inzicht in je geld en heb je altijd de ruimte je kosten te dekken én jezelf te betalen.
 3. Inzicht in kosten
  Je wordt gedwongen kritisch naar je kosten te kijken. Heb je niet genoeg geld in je betaalpotje om je kosten te betalen? Dan heb je te veel kosten in verhouding tot je omzet en zul je moeten snijden (of je omzet verhogen natuurlijk ;)) 
 4. Winstuitkering
  Dit voelt elk kwartaal als een feestje. Afhankelijk van hoeveel je verdiend hebt kun je jezelf een bonus geven. Je beloont jezelf letterlijk voor je harde werken.

Beginnen met de Profit First Methode

Je begint de Profit First Methode met het Profit First Assessment. Je ziet hier wat jouw Day Zero is, waar je geld in het verleden heen is gegaan.

Na dit Assessment weet je welke percentages je nu hebt, welke percentages je gaat nastreven en met welke percentages je begint. Daarna open je bankrekeningen. Het is aan te raden dit bij KNAB of Bunq te doen. Je opent in elk geval de volgende bankrekeningen:

 • Ontvangstenrekening
 • Betaalrekening
 • Belastingrekening
 • Salarisrekening
 • Winstrekening
 • (BTW-Rekening)

Daarnaast kun je er nog voor kiezen om bijvoorbeeld onderstaande bankrekeningen te kiezen:

 • (KLUIS-rekening)
 • (‘Doorbelasten’-rekening)
 • (Voorraad-rekening)
 • (Salaris-personeel)
 • (Overige spaarrekeningen)

Zorg ervoor dat je de verleiding van bovenstaande bankrekeningen, de BTW-rekening en Winstrekening hebt verbannen. Volgens de Profit First Methode zou je deze bankrekeningen bij een andere bank moeten parkeren. Maar, je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen deze rekeningen te verbergen in het overzicht. Zo zie je niet welk saldo op deze spaarrekeningen staat. 

Je begint met het bedrag op de bankrekening over te zetten naar de rekeningen op basis van de percentages die voor jou van toepassing zijn. Bepaal een vast salaris en ga twee keer per maand de ontvangstenrekening verdelen over de andere rekeningen. Een keer per kwartaal ga je de Winstrekening verdelen. Je geeft jezelf een bonus van 50% van dit potje en 50% van dit potje gaat naar een investeringspotje, bufferpotje of de Kluis-rekening. Per kwartaal evalueer je of je de percentages kunt aanpassen. 

profit first methode

Profit First Percentages

Maar, welke percentages hanteer je dan? De meeste ondernemers zullen ernaar streven 5% aan de kant te zetten voor winst, 43% tot 55% voor salaris, 30% voor kosten en 10% tot 22% voor de aangifte inkomstenbelasting. De precieze verdeling is afhankelijk van de hoogte van je omzet en winst. Hoe hoger je winst, hoe hoger je percentage voor het belastingpotje en hoe lager voor de salarisrekening.

Profit First en KNAB

De bank KNAB wordt vaak gekozen om Profit First mee te gebruiken. KNAB wordt niet alleen veel gebruikt door zzp’ers, maar ook door ondernemers die de Profit First methode gebruiken. Ik gebruik zelf ook KNAB als bank. KNAB heeft als voordeel dat je 5 betaalrekeningen en onbeperkt spaarrekeningen kunt openen. Hierdoor kun je heel veel potjes aanmaken die horen bij de Profit First methode. Bij KNAB is het ook mogelijk automatisch btw te sparen en op een spaarrekening te zetten, super handig! Kortom, ga je beginnen met de Profit First methode, begin dan met het openen van een bankrekening bij KNAB. Lees hier meer over een zakelijke rekening openen als zzp’er en waarom KNAB mijn favoriete bank.

Mijn ervaring met Profit First

Ik vind de Profit First methode geweldig. In het begin was ik er sceptisch over, want ik dacht, hoe kun je nog meer geld over houden door het te verdelen over potjes? Dit bekijk ik vanuit mijn rol als boekhouder/accountant. Maar ik ben verkocht. Sinds ik het heb geïmplementeerd in m’n bedrijf hou ik écht meer geld over, ik heb mezelf elke maand een stabiel salaris uitbetaald (en meer dan voor Profit First) en ik ervaar veel meer rust omdat ik weet dat ik alles, inclusief mezelf, kan betalen.

Liever deze blog luisteren? Luister dan hier de podcast.

online boekhouder

Hi!

Ik ben Jenka. Ik help jou graag met al je vragen op het gebied van boekhouding en belastingzaken!

Instagram

Kom bij de boekhoud community!

Download het 'Grip op je cijfers'-pakket voor maar € 27!

Misschien vindt je dit ook interessant: