Zakelijke rekening zzp

Ik krijg vaak de vraag van startende ondernemers, welke bank zou jij aanraden voor het openen van een zakelijke rekening voor zzp?Daar heb ik altijd gelijk een antwoord op: KNAB. Ik vertel je waarom dit mijn favoriet is en waarom je een zakelijke rekening wilt hebben als zzp’er.

Waarom zou ik kiezen voor KNAB?

KNAB is een onlinebank waardoor je binnen een half uur een bankrekening hebt aangemaakt. Ja, echt zo snel. De betaalpas krijg je vervolgens binnen een paar dagen in de brievenbus. Het is niet nodig om de bank af te gaan en je fysiek te laten zien bij een kantoor, I love it. 

Verder zijn de kosten erg laag. Op dit moment betaal je als zzp’er het eerste jaar maar €3,50 per maand. Daarna €7 per maand, wat ook niet duur is. Je krijgt de eerste 500 transacties gratis. Voor een boekhoudkoppeling betaal je € 1,50 inclusief 21% btw per maand. Dit is écht een koopje als je bedenkt hoeveel tijd dit je bespaart. Jij als ondernemer weet dondersgoed, tijd = geld. 

Voor een creditcard betaal je € 25 per jaar. 

Potjes gebruiken bij KNAB

Je kunt met KNAB 5 betaalrekeningen maken en zoveel spaarrekeningen als je maar wilt. Dit is ontzettend handig als je in je boekhouden met potjes of met Profit First werkt. Bij andere banken moet je al snel extra betalen per bankrekeningnummer, de kosten lopen zo best wel snel op. Wat fantastisch is van KNAB, is dat ze automatisch btw voor je aan de kant kunnen zetten. Dit noemen ze btw-sparen.

Nadelen KNAB

Het enige nadeel wat ik bij klanten heb mogen meemaken is dat KNAB geen fysieke kantoren heeft, daardoor kun je geen geld afstorten. Dit kan lastig zijn als je kastransacties hebt. Anderzijds kun je dit gemakkelijk oplossen door de storting op je privérekening te doen. 

Privérekening

Ik heb zelf geen privérekening bij KNAB. Dat heeft twee redenen: ten eerste vind ik het prettig zakelijk en privé op deze manier goed gescheiden te houden. Ik zie geld wat van mijn bedrijf is en geld wat van mij persoonlijk is. Ten tweede zijn de kosten voor een privérekening hoger dan wat ik nu betaal bij ING. Maar dit is dus een persoonlijke keuze. 

Is een zakelijke rekening verplicht als zzp?

Het is niet verplicht een zakelijke rekening als zzp’er te nemen, maar het is wel heel handig. Zo houdt je goed overzicht in je inkomsten en uitgaven en splits je privé en zakelijk. Je kunt zo makkelijker belastingaangiftes indienen. Daarnaast kan het ook een stukje professioneler staan als een klant geld overmaakt naar een bedrijfsrekening in plaats van een privérekening. Houdt er ook rekening mee dat sommige banken het verbieden zakelijke transacties uit te voeren met een privérekening, dit kun je vaak in de algemene voorwaarden vinden. Vaak wordt dit gedaan omdat een privérekening goedkoper kan zijn dan een zakelijke bankrekening. Tot slot kun je een privérekening niet koppelen met een boekhoudpakket. Kortom, allemaal redenen om een zakelijke bankrekening te nemen, deze kost zijn immers aftrekbaar.

Dit is geen gesponsorde post. Dit is mijn eigen ervaring en mening.

Wil je €25 bonus krijgen als je lid wordt van KNAB? Wordt dan lid via deze link en voer code f9TUYkR9 in!

online boekhouder

Hi!

Ik ben Jenka. Ik help jou graag met al je vragen op het gebied van boekhouding en belastingzaken!

Instagram

Kom bij de boekhoud community!

Download het 'Grip op je cijfers'-pakket voor maar € 27!

Misschien vindt je dit ook interessant: