Btw uit autokosten privé

Wist je dat je btw kan terugvragen van de autokosten die je privé maakt? Het is een administratieve rompslomp en veel ondernemers vinden het daarom de moeite niet waard. Maar het kán wel.

Sluitende rittenregistratie

Als eerste is het belangrijk dat je voor het gehele jaar, een sluitende rittenregistratie hebt. Dit is een punt waar ondernemers vaak op afhaken omdat het veel werk kan kosten een sluitende rittenregistratie te administreren. Een sluitende rittenregistratie moet aan de volgende voorwaarden voldoen:

  1. Datum: Elke rit moet een specifieke datum hebben waarop de rit heeft plaatsgevonden.
  2. Begin- en eindpunt: Voor elke rit moet het startpunt en het eindpunt worden vermeld.
  3. Afstand: De afstand van elke rit moet worden geregistreerd in kilometers.
  4. Doel van de rit: Het doel van elke rit moet worden genoteerd, bijvoorbeeld een zakelijke afspraak of het bezoeken van een klant.
  5. Privé- of zakelijke rit: Het moet duidelijk zijn of een rit privé of zakelijk is. Alleen zakelijke ritten kunnen worden opgevoerd als zakelijke kosten.

Bij het bijhouden van een sluitende rittenregistratie is het belangrijk om nauwkeurig en consistent te zijn. Het is raadzaam om alle bonnetjes en facturen die verband houden met de gereden kilometers te bewaren voor mogelijke controles door de Belastingdienst.

Bonnen bewaren

Naast het bijhouden van een sluitende rittenregistratie is het belangrijk om de bonnen van alle kosten te bewaren. Denk aan brandstof en onderhoudskosten.

Belastingvoordeel

Hoe werkt dan het belasting voordeel? Als je na een jaar middels de rittenregistratie kunt aantonen dat je 20% zakelijk hebt gereden, kun je je bonnen nagaan. Van de totale voorbelasting kun je in dit geval 20% terugvragen in de btw-aangifte. Op deze manier kan je de btw terugvragen van de autokosten die je privé betaald.

Veel ondernemers vinden het bijhouden van zo’n kilometerregistratie te veel moeite of gedoe, maar laten daardoor wel geld liggen. Ik kan je adviseren een rittenregistratie in je auto te laten zetten die alles automatisch bijhoudt. Ikzelf gebruik de app RouteReg. Je betaalt hier eenmalig wat meer voor maar je zit niet vast aan maandelijkse abonnementen. Deze kosten moeten natuurlijk minder zijn dan de BTW die je kunt terugvragen, anders heb je geen voordeel.

Als je weet welke kosten je in een jaar voor de auto hebt gemaakt en wat de verhouding gereden kilometers was, dan kun je met behulp van de rekenhulp btw en de auto van de Belastingdienst berekenen hoeveel btw je kunt terugvragen.

online boekhouder

Hi!

Ik ben Jenka. Ik help jou graag met al je vragen op het gebied van boekhouding en belastingzaken!

Instagram

Kom bij de boekhoud community!

Download het 'Grip op je cijfers'-pakket voor maar € 27!

Misschien vindt je dit ook interessant: