Pensioen als ondernemer, dit moet je weten!

Wanneer je in loondienst werkt, bouw je pensioen op, maar als ondernemer moet je dit zelf regelen. In dit artikel leg ik je alles uit wat je moet weten over pensioen opbouwen als ondernemer.

Zelf pensioen opbouwen als ondernemer

Als ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor het verzorgen van je pensioen. Als je naast je AOW ook nog pensioen wilt ontvangen, zul je hier zelf voor moeten zorgen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door geld te beleggen bij een pensioenbeleggingsfonds. Denk aan Bright Pensioen, Brand New Day, Meesman, DEGIRO Pensioen etc. Je kunt ook geld sparen op een spaarrekening, maar dit rendement is gemiddeld stukken lager dan wanneer je je geld gaat beleggen. Bovendien is spaargeld belast in box 3, een pensioenbelegging is fiscaal vrijgesteld. ‘Pensioenbeleggen‘ levert je ook belastingvoordeel op, daarom heb ik zelf voor deze optie gekozen en kan ik dit ook iedereen aanraden. 

Pensioen als ondernemer en de belastingdienst

 Als ondernemer word je door de Belastingdienst een klein beetje tegemoetgekomen. De inleg die je doet op je pensioenbelegging in een bepaald jaar, mag je in minder brengen op je box 1 vermogen.

Mag je zo veel beleggen als je wilt. Ja en nee. Ja, je mag zoveel beleggen als je wilt op deze rekening. Nee, het levert niet allemaal fiscaal voordeel op. Het bedrag wat je maximaal in aftrek mag brengen, is je jaarruimte. Je jaarruimte wordt berekend op basis van je inkomen van een voorgaand jaar (bruto loon & winst uit onderneming). Dit kun je o.a. hier berekenen.

Nog een bijkomend voordeel: de waarde van je pensioenbeleggingen tellen niet mee als box 3 vermogen.

Let op: de inleg van je pensioenbeleggingen is nu niet belast voor de inkomstenbelasting. Op het moment dat je pensioen gaat uitkeren, dan wordt dit belast als inkomen. Dit kan je een belastingvoordeel opleveren. We kunnen natuurlijk niet de toekomst voorspellen, maar stel je voor dat je nu een inkomen hebt wat voor een bepaald deel in hogere belastingschijven valt. Als je met pensioen gaat, heb je waarschijnlijk een lager inkomen en val je misschien alleen in de laagste tariefschijf. Zo betaal je uiteindelijk in verhouding minder belasting over je inkomen.

Lijfrente

Om verwarring te voorkomen, pensioen wordt ook wel lijfrente genoemd. Lijfrente kun je alleen laten uitkeren als je de pensioenleeftijd hebt bereikt. Natuurlijk kun je zelf ook nog banksparen zodat je altijd je geld tot je beschikking hebt. Het nadeel is alleen dat dit dus wel wordt belast in box 3 en de inleg niet fiscaal aftrekbaar is.

Hoe bouw ik pensioen op als ondernemer?

Zelf beleg ik x bedrag bij Bright Pensioen in een lijfrente en een x bedrag in een aparte beleggingsrekening. Ik kies voor twee rekeningen zodat ik de lijfrente kan gebruiken vanaf m’n pensioenleeftijd en de ‘normale’ beleggingsrekening om eerder te stoppen met werken.

Hulp nodig?

Heb jij je pensioen nog niet geregeld en heb je geen idee hoe je dit wilt aanpakken? In het najaar wil ik mijn WFT Pensioen gaan halen zodat ik jou mag adviseren over een pensioenplan. Lijkt het je leuk dit samen te doen, meld je dan nu op de interesselijst via deze link.

online boekhouder

Hi!

Ik ben Jenka. Ik help jou graag met al je vragen op het gebied van boekhouding en belastingzaken!

Instagram

Kom bij de boekhoud community!

Download het 'Grip op je cijfers'-pakket voor maar € 27!

Misschien vindt je dit ook interessant: