Yesss, jouw bedrijf groeit en jij hebt besloten om te gaan samenwerken met een andere ondernemer. Maar daar komen wel wat vragen bij kijken. Zo ga je bijvoorbeeld een aparte bankrekening openen, maar weet je niet hoe je dit moet verwerken in je boekhouding. Moet dit in een aparte administratie?
Als je je niet samen inschrijft en dus geen VOF begint, kun je in je eigen boekhouding de boekhouding van deze samenwerking bijhouden. Hier zijn een aantal manieren voor.
1. Je opent een aparte administratie
De eerste manier wanneer jij gaat samenwerken met een andere ondernemer geeft het minste ‘gedoe’, maar heeft als nadeel dat je wel de maandelijkse kosten voor een administratie kwijt bent (tenzij je dit bijvoorbeeld in een Excel bijhoudt). Een bijkomend voordeel is dat je goed kunt bijhouden welke crediteuren/debiteuren bijvoorbeeld nog betaald moeten (worden) en wat de btw-positie en winst zijn. Je boekt bijvoorbeeld 1x per maand/kwartaal/jaar 50% van de eindstanden van de ‘samenwerking-administratie’ om dit aan te vullen in je eigen boekhouding. Dit neem je ook mee in de btw-aangifte van jezelf!
2. Je spiegelt de administratie van de samenwerking, in je eigen boekhouding voor 50%
Stel op de bankrekening van de samenwerking met een andere ondernemer, ontvang je geld, een klant betaald € 100. In jouw eigen boekhouding maak je de boeking: € 50 ontvangen op de bank (bankrekening samenwerking) en dit boek je tegen op de omzet. Zo spiegel je de administratie.
Het verschil tussen 1 en 2 is dat je alle transacties spiegelt, of bijvoorbeeld 1x per kwartaal een handmatige boeking maakt.
3. Eén iemand betaalt/ontvangt alles, de ander factureert
Ga je samenwerken met een andere ondernemer, maar open je geen gezamenlijke bankrekening? Dan kan deze manier van toepassing zijn voor jou. Ondernemer A betaald en ontvangt alle kosten en omzet. Ondernemer B maakt een factuur voor de helft van de winst en stuurt die naar A. A betaald deze factuur. Denk er hierbij ook aan dat A de btw ook betaald/terugvraagt.
Als je wél een VOF begint, dan moet je wel een eigen boekhouding bijhouden en daarbij ook een eigen, aparte administratie.
Mijn aanrader? De eerste optie geeft het beste overzicht en het minste ‘gedoe’.
Vergeet niet dit deel van opbrengsten mee te nemen in de btw-aangifte en aangifte inkomstenbelasting!
Wil jij meer van dit soort handige tips ontvangen? Word dan member van mijn Community. Voor slechts 17 euro per maand kun jij mij al jouw vragen stellen over jouw boekhouding en krijg jij toegang tot een kennisdatabank voor al je vragen met artikelen en uitlegvideo’s.