Ben ik ondernemer voor de inkomstenbelasting?

Als je Nederland woont en inkomsten uit zelfstandige arbeid genereerd, kun je voor de inkomstenbelasting als ondernemer worden beschouwd. Het kan lastig zijn om te bepalen of je aan de criteria voldoet. In dit artikel leg ik je uit wat het betekent om ondernemer te zijn en aan welke criteria je moet voldoen.

Wat is een ondernemer?

Een “Ondernemer” is het Nederlandse woord voor ondernemer of zelfstandige. Voor de belastingheffing is een ondernemer iemand die zelfstandig onderneemt en daarmee winst maakt. Dit omvat personen die werken als freelancers, eenmanszaken en vennoten in vennootschap onder firma. Om voor de inkomstenbelasting als ondernemer te worden aangemerkt, moet je voldoen aan bepaalde criteria die de Belastingdienst heeft vastgesteld.

Heb je zakelijke activiteiten?

Om ondernemer te zijn, moet je ondernemingsactiviteiten uitoefenen. Dit betekent het uitvoeren van activiteiten met het oog op het maken van winst. Als je goederen of diensten aan anderen levert en er inkomsten mee verdient, houdt je je waarschijnlijk bezig met zakelijke activiteiten. Als je echter incidentele of niet-winstgevende activiteiten ontplooit, voldoe je mogelijk niet aan deze criteria. Het is belangrijk om een nauwkeurige administratie bij te houden en aan te tonen dat je winst wilt maken als je als ondernemer in aanmerking wilt komen voor de inkomstenbelasting.

Maak je winst?

De winsttoets is doorslaggevend om te bepalen of je voor de inkomstenbelasting als ondernemer in aanmerking komt. Om aan deze toets te voldoen, moeten jouw bedrijfsactiviteiten gericht zijn op het maken van winst op lange termijn. Dit betekent dat de inkomsten uit deze activiteiten in de loop van de tijd hoger moeten zijn dan je uitgaven, zelfs als je af en toe verliezen lijdt. Onthoud dat het behalen van de winsttoets slechts een onderdeel is van het kwalificeren als ondernemer – zorg ervoor dat je alle criteria doorneemt om er zeker van te zijn dat je voldoet, voordat je belastingaangifte doet.

Neem je financiële risico’s?

Het nemen van financiële risico’s kan een belangrijk onderdeel van het ondernemerschap zijn. Loop je (financieel) risico omdat je geld in je onderneming hebt gestoken? En ben je afhankelijk van je opdrachtgevers? Als je opdrachtgevers je niet meer betalen, kun je dan nog je kosten dekken? Hoe afhankelijk ben je van vraag en aanbod? Heb je geld in je onderneming gestopt om bijvoorbeeld te investeren? Ben je aansprakelijk voor de schulden van je bedrijf?

Werk je onafhankelijk?

Om te bepalen of je voor de inkomstenbelasting als ondernemer in aanmerking komt, speelt mee of je zelfstandig ondernemer bent. Dit betekent dat je bedrijf een eigen identiteit heeft, los van je persoonlijke activiteiten en vermogen. Je bedrijf moet een aparte bankrekening hebben, een eigen financiële administratie bijhouden en een duidelijke scheiding hebben tussen persoonlijke uitgaven en zakelijke uitgaven. Bovendien moet je de mogelijkheid hebben om onafhankelijke beslissingen te nemen over hoe je jouw bedrijf wilt runnen, zonder goedkeuring of aanwijzingen van een ander bedrijf. Zo kun je je eigen werktijden en tarieven bepalen. Als jouw onderneming zelfstandig opereert en voldoet aan de overige criteria van de Belastingdienst, is de kans groot dat je voor de inkomstenbelasting in aanmerking komt als ondernemer.

ondernemer inkomstenbelasting

Wat is het gevolg van ondernemer zijn?

Het voordeel van ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting, is dat je gebruik kunt maken van fiscale voordelen zoals de zelfstandigenaftrek en de MKB-winstvrijstelling. Door deze voordelen wordt de belasting die je betaald veel minder.

Resultaat uit overige werkzaamheden

Voldoe je niet aan de vereisten? Dit betekent niet dat je geen belasting over je winst hoeft te betalen helaas. Als je bijverdiend vanuit een hobby, dan is de kans groot dat je deze inkomsten niet hoeft aan te geven. Een hobbymatig inkomen betekend dat je vrijwel niets verdiend aan hetgeen wat jij doet. Verdien je wel wat meer bij maar ben je geen ondernemer? Dan geef je deze inkomsten aan bij ‘Resultaat uit overige werkzaamheden’.

Wil je gedurende het jaar al weten hoeveel inkomstenbelasting je als ondernemer moet betalen? Download dan hier mijn Inkomstenbelasting Bereken Sheet 2023 voor maar €7!

Heb je hulp nodig bij de aangifte inkomstenbelasting of wil je met mij werken? Kijk dan hier.

online boekhouder

Hi!

Ik ben Jenka. Ik help jou graag met al je vragen op het gebied van boekhouding en belastingzaken!

Instagram

Kom bij de boekhoud community!

Download het 'Grip op je cijfers'-pakket voor maar € 27!

Misschien vindt je dit ook interessant: