Hoe begin je met ondernemen? Wil je weten hoe ik moed heb verzameld om te beginnen met ondernemen? Lees dan verder.
Ik zal je zeggen, dat ging niet makkelijk.
Heb was een combinatie van onderstaande tips die mij het laatste zetje gaven. Ik krijg vanuit mijn omgeving uiteraard de bekende bezorgde blikken. De bekende: zou je dat nou wel doen? Weet je het zeker? Heb je hier goed over na gedacht?
Tuurlijk heb je hun goedkeuring niet nodig om te ondernemen, sterker nog, het kan ervoor zorgen dat jij niet je potentie bereikt omdat je je tegengehouden voelt. Super zonde! Ik ben er echt van overtuigd dat als jij er vol voor gaat, je een weg vindt. Hoe dank ook.
Maar, het kan helpen om een paar dingen op een rij te zetten voor je wel gaat beginnen met ondernemen. Dit zijn mijn tips:
Klein beginnen met ondernemen
Iets wat heel veel ondernemers doen als zij willen beginnen met ondernemen, en iets wat ik zelf ook gedaan heb, is beginnen naast een baan in loondienst. Het is daarbij wel belangrijk dat je toestemming vraagt aan jouw werkgever.
Ik weet nog dat ik toestemming ging vragen aan mijn vestigingsleider. Op het moment was ik hartstikke zenuwachtig, maar uiteindelijk was het een goed gesprek. Destijds was ik namelijk door een oud-klant van mijn werkgever benaderd of ik niet voor hem de administratie kon bijhouden, want, hij vond m’n oude werkgever te duur. Ik mocht dit doen en meerdere klanten bedienen, zolang dit niet zou concurreren met mijn werkgever. Mijn doelgroep zou kleine en startende Zzp’ers zijn. Aangezien die vaak geen budget hadden voor een accountantskantoor en een accountantskantoor zich voornamelijk bezighoudt met het samenstellen van de jaarrekening van Bv’s, was ik niet aan het concurreren en kreeg ik groen licht. Ik moest mijn vestigingsleider wel op de hoogte houden mocht dit grotere vormen gaan aannemen.
Vraag altijd bij je werkgever of deze mogelijkheid er is. Zo kun je naast een vast inkomen al een kleine buffer én naam opbouwen.
Focus op 1 ding
Focus als je wilt beginnen met ondernemen op één. Je kunt het beste een stabiele basis creëren. Als mensen jou daar op een gegeven moment van kennen, kun je veel makkelijker opschalen. Dit kun je bijvoorbeeld doen daar andere producten of diensten aan te bieden, of je juist te gaan focussen op een andere doelgroep. Kies een doelgroep die past bij de ervaring die je hebt en de prijzen die je vraagt. Zorg ervoor dat dit op elkaar afgestemd is.
Bouw een buffer
Als je begint met ondernemen is het nooit verkeerd een buffer op te bouwen. Zorg ervoor dat je ruimte hebt om rustig op te beginnen met ondernemen. Zo hoef je je geen zorgen te maken om de financiële kant. Je kunt vanuit deze buffer jezelf salaris betalen. Het is aan te raden een buffer te hebben van ongeveer 3-6 maanden. Het is naast de opstartfase altijd verstandig een buffer te hebben, zodat je je financieel kunt redden mocht je niet in staat zijn om te werken of als de inkomsten om wat voor reden dan ook wegvallen.
Heb een plan B
Dit hangt samen met een buffer opbouwen. Zorg dat je, al dan niet in je achterhoofd, een plan B hebt. Een plan B kan in de vorm van een financiële buffer zijn of een andere vorm van inkomsten vervaardigen. Kijk of je bijvoorbeeld of je ergens parttime in loondienst kunt als alles niet loopt volgens plan. Of misschien zit je al in een branche waar veel werk te vinden is, dan weet je dat een plan B een baan in dezelfde branche kan zijn.
Bereken wat je nodig hebt om rond te komen
Het is ontzettend belangrijk voor jezelf weten hoeveel je moet verkopen of werken om jouw vaste lasten te denken. Zowel privé als zakelijk. Als je weet dat je x aantal uren moet werken of x aantal producten moet verkopen in een maand om je kosten én jezelf te kunnen betalen, dan motiveert dit natuurlijk enorm om dit aantal te halen. Inzicht is hier echt het keywoord. Je kunt hier meer informatie vinden over het opstellen van een begroting.
Heb een killer mindset als je begint met ondernemen
Een goede mindset gaat je ontzettend ver brengen. Tuurlijk moet je ook daadwerkelijk nog ZELF de stappen zetten, maar een positieve mindset helpt daarbij. Je kunt je wel voorstellen dat als jij gaat denken ‘Ik weet niet of die klanten komen, misschien zitten ze niet op mij te wachten’, dat dat lang niet zo krachtig is als ‘Iedereen wil met mij samenwerken, mijn klanten weten alleen nog niet dat ik besta! Ik ga ze opzoeken!’.
Zoek gelijkgestemden
Zoek gelijkgestemde ondernemers die net als jij, ook beginnen met ondernemen. Of leer van de meer ervaren ondernemers. Sluit je aan bij een netwerkgroep. Je leert ontzettend veel van elkaar en je kunt tips uitwisselen. Of sluit je aan bij een mastermind groepje. In zo’n groepje bespreek je doelen met elkaar en ben je elkaars stok achter de deur.
Support is handig, maar niet essentieel
Zoals ik deze blogpost begon, zul je misschien vanuit je omgeving niet altijd de meest positieve reacties krijgen. Daarom wil ik je meegeven dat support van je familie, partner of vrienden natuurlijk heel fijn is. Maar het is niet essentieel. Het gaat hier om JOU en jouw ondernemersreis. JIJ moet het doen. En at the end of the day, als je een goed lopend bedrijf hebt, kun je alleen maar trots op jezelf zijn. Op jezelf en op niemand anders, want JIJ hebt het werk gedaan. Onthoud dat.
Grijp je kans
Tot slot. Doet een kans zich voor, grijp hem! Ja, er zullen altijd momenten zijn dat het misschien beter uitkomt. Of dat het qua tijd of financiën gunstiger uitkomt. Maar zo blijf je bezig, zo blijf je uitstellen. Gewoon doen en dan zul je vanzelf goede keuzes gaan maken.
Ik kreeg zelf bijvoorbeeld de kans aangeboden om 2 dagen voor een onderneming als freelancer aan het werk te gaan. Dit was m’n kans om een vaste omzetbron te genereren en los te gaan van m’n werkgever. Zo’n kans komt misschien maar één keer voorbij en die moet je grijpen. Geloof me, anders komt het er nooit van. Dan zijn er altijd wel belemmerde overtuigingen die jou in de weg gaan zitten.
Ik ben nu bijna driekwart jaar later. Nu kan ik oprecht zeggen dat dit één van m’n beste keuzes ooit is geweest. Uiteindelijk ben ik op het goede moment begonnen met een goede voorbereiding. Dit scheelt je zo veel!
Moet jij nog moed verzamelen om te beginnen met ondernemen? Download mijn GRATIS E-book voor nog meer praktische tips mét handige checklist.