Hoe doe je aangifte inkomstenbelasting?

Op 1 maart zijn de deuren weer geopend en mag je weer aangifte doen voor je inkomstenbelasting. Als je in Nederland woont of werkt, ben je verplicht om aangifte te doen voor de inkomstenbelasting. Voor veel ondernemers iets waar ze enorm tegen op kijken. Maar zolang je je goed voorbereid, kan je ook niet voor onverwachtse kosten komen te staan. En daar wil ik je graag een handje bij helpen! In deze blog leg ik je stap voor stap uit hoe je aangifte inkomstenbelasting doet!

Stap 1: Verzamel je financiële gegevens

Om je aangifte inkomstenbelasting in te vullen, moet je al je financiële gegevens bij de hand hebben. Denk aan je jaaropgave(n) van je werkgever(s), bankafschriften, hypotheekgegevens, belastingaanslagen en eventuele andere inkomsten. Zorg ervoor dat je alle relevante informatie hebt voordat van start gaat.

Stap 2: Log in op Mijn Belastingdienst

Je kunt je aangifte inkomstenbelasting digitaal indienen via Mijn Belastingdienst. Om in te loggen heb je een DigiD nodig. Als je nog geen DigiD hebt, kun je deze aanvragen op de website van DigiD.

Stap 3: Vul de gegevens in

Ben je eenmaal ingelogd op Mijn Belastingdienst? Dan kun je gaan starten met het invullen van je aangifte inkomstenbelasting. Het invullen van de aangifte is een stapsgewijs proces. Volg alle instructies op het scherm en vul alle gevraagde gegevens in.

Stap 4: Controleer je gegevens

Als je alles hebt ingevuld, is het belangrijk om alles nog eens goed te controleren voordat je de aangifte indient. Controleer of alle gegevens kloppen en of je niets vergeten bent. Als je een fout ontdekt, kun je deze nu nog corrigeren voordat je de aangifte definitief verstuurt.

Stap 5: Verstuur de aangifte

Als je alles gecontroleerd hebt, dan is het tijd om je aangifte inkomstenbelasting in te dienen. Je ontvangt daarna een ontvangstbevestiging.

Stap 6: Wacht op de aanslag

Enkele weken na het versturen van de aangifte, ontvang een aanslag van de Belastingdienst. Hierop staat vermeld hoeveel belasting je moet betalen of terugkrijgt. Als je het niet eens bent met de aanslag, kun je bezwaar maken.

Het doen van aangifte inkomstenbelasting lijkt misschien ingewikkeld, maar met bovenstaand stappenplan wordt het een stuk makkelijker. Door op tijd aangifte te doen, voorkom je bovendien eventuele boetes. Wil jij volgend jaar toch niet voor onverwachte kosten staan en wil jij ervoor zorgen dat je duidelijk in beeld hebt hoeveel inkomstenbelasting je voor 2023 moet betalen? Dan heb ik iets voor je: Inkomstenbelasting berekenen sheet 2023. Met deze sheet bereken je hoeveel winst je verwacht te behalen, hoeveel inkomstenbelasting je daarover betaald en hoeveel netto-winst je dan overhoudt. Ook bereken je hoeveel % je van je omzet aan de kant moet zetten om de inkomstenbelasting te betalen, ideaal als je met Profit First werkt. Je kunt de sheet via deze link aanschaffen voor slechts 7 euro!

online boekhouder

Hi!

Ik ben Jenka. Ik help jou graag met al je vragen op het gebied van boekhouding en belastingzaken!

Instagram

Kom bij de boekhoud community!

Download het 'Grip op je cijfers'-pakket voor maar € 27!

Misschien vindt je dit ook interessant: