De Wet DBA, alles wat je moet weten.

De overheid ziet een exponentiële groei van zzp’ers (duh because it’s awesome om te ondernemen) en een groei in vraag op de arbeidsmarkt. Ter vervanging van wat vroeger de VAR was, is de overheid nu al een tijdje bezig met de Wet DBA. In dit blogartikel leg ik je alles uit wat je moet weten over de Wet DBA.

Zoals ik hierboven ook al aangaf, is de Wet DBA gekomen ter vervanging van de vroegere VAR wet. De Wet DBA zou moeten zorgen voor gelijker speelveld tussen zelfstandigen en medewerkers in loondienst. (Dit is ook de reden waarom de zelfstandigenaftrek in de aangifte inkomstenbelasting de komende jaren steeds meer verlaagd wordt.)

Schijnzelfstandigheid en de Wet DBA

Ik merk op dit moment al veel meer vragen vanuit inspecteurs: ik heb deze week de derde inspecteur in een maand tijd gehad die vraagtekens had bij het ondernemerschap van 1 van mijn klanten. De Belastingdienst is druk bezig met schijnzelfstandigheid en ik vermoed dat dit een voorloopfase is van de Wet DBA. 

Bijvoorbeeld: op het moment dat jij, laten we zeggen, 16 uur per week vast voor een opdrachtgever werkt. Diezelfde opdrachtgever heeft medewerkers in loondienst die een vergelijkbare functie uitvoeren. Of in elk geval een functie waarbij de werkzaamheden hetzelfde zijn als jouw werkzaamheden. De Belastingdienst vindt dit (waarschijnlijk) vanaf 2025 geen ondernemerschap meer, maar loondienst. 

Ook als jij bijvoorbeeld maar 1 opdrachtgever hebt of moet werken naar regels van jouw werkgever, dan ben je in de ogen van de Belastingdienst geen ondernemer (dat is nu ook al zo). 

Wat zijn de gevolgen van de Wet DBA?

Voor jouw opdrachtgever (of jij als werkgever) betekend dit dat het bedrag van de betaalde factuurbedragen wordt gezien als nettoloon, over dat bedrag moet nog loonbelasting berekend worden en afgedragen. Voor jou als zzp’er betekend dit dat jij jouw ondernemersaftrekposten vervallen en jij daarom meer inkomstenbelasting moet betalen. 

En nu dan?

En nu dan? Allereerst, geen paniek. De wetgeving is nog niet zover, naar verwachting gaan ze eerst 2 jaar ‘proef’ draaien voor de wet ingaat. Je kunt in dit stroomschema van de Belastingdienst controleren of er sprake is van loondienst. Verder raad ik altijd aan om te werken met een modelovereenkomst: hierin leg je afspraken vast met je opdrachtnemer/gever en leg je uitdrukkelijk vast dat er geen sprake is van een dienstverband. 

Hopelijk weet je nu genoeg over de Wet DBA. Mocht je meer hierover willen leren of andere interessante onderwerpen op dit gebied? Word dan lid van mijn Community. Hierin deel ik mijn kennis, kun je onbeperkt vragen stellen en krijg je toegang tot interessante Masterclasses. Meld je nu aan via deze link!

online boekhouder

Hi!

Ik ben Jenka. Ik help jou graag met al je vragen op het gebied van boekhouding en belastingzaken!

Instagram

Kom bij de boekhoud community!

Download het 'Grip op je cijfers'-pakket voor maar € 27!

Misschien vindt je dit ook interessant: