Hoe maak je een begroting? In dit artikel vertel ik je hier meer over en geef ik simpele tips.
Het is superbelangrijk om inzicht in jouw cijfers te hebben als ondernemer. Het is essentieel om te weten wat je hebt gedaan, waar je staat én waar je naartoe wilt. Dit kun je bijvoorbeeld doen door middel van een begroting. Ik leg je uit hoe je een begroting kunt maken in bijvoorbeeld Excel.
Wat is een begroting?
Hoe maak je dan een begroting? Hanteer het volgende stappenplan:
Stappenplan voor het maken van een begroting:
1. Bepaal de marges
Als je met producten werkt, is het onwijs belangrijk de marges in kaart te brengen. Zo weet je wat je overhoudt op het moment dat een product verkocht. Heb je een dienst en/of verkoop je uren? Ook dan is het belangrijk te weten wat je ongeveer overhoudt na aftrek van (bijvoorbeeld) inhuur van derden en belastingen
2. Bepaal de omzet
Bereken hoeveel omzet je nu maakt en wat je wil gaan maken. Kijk naar jouw beschikbare uren als je een dienst hebt en kijk naar aantal verkopen als je met producten werkt.
3. Bepaal de kosten
Bepaal alle kosten die jouw bedrijf heeft. Wees hierbij niet te strikt, houdt ruimte over voor andere investeringen. Ga jouw bankafschriften van de afgelopen periode na en noteer alle uitgaven. Dit geeft een goede richtlijn. Houdt ook rekening met de kosten die je bijvoorbeeld jaarlijks vooruit betaald.
4. Bepaal jouw break-even point
Als je jouw marges en kosten weet, bereken jouw break-even point. Dit is het punt dat je € 0 winst maakt. Dit is erg belangrijk om te weten, zo weet je hoeveel uren je declarabel moet werken óf hoeveel producten je van product X moet verkopen om winst te draaien.
5. Stel doelen
Als je nu jouw begroting in kaart heb gebracht, begin dan met het stellen van doelen. Want zonder doelen, geen groei. Het is wetenschappelijk bewezen dat de waarschijnlijkheid van een prestatie toeneemt, als je doelen stelt en hier naartoe leeft.
Je kunt bijvoorbeeld elk kwartaal jouw doelen blijven bijstellen.
Tot slot nog 3 algemene tips:
1. Keep it simple.
Natuurlijk kun je hele rekenmodellen maken en alle euro’s vastleggen. Maar grote kans dat dit je veel tijd kost en de lol is er snel vanaf als je dit regelmatig wilt bijhouden. Begin klein en bouw de begroting uit.
2. Maak er een spelletje van
Maak het maken van een begroting leuk! Zie het als een spel met jezelf en jouw onderneming. Je leert de inkomsten en uitgaven kennen en je weet aan welke knopjes je moet draaien. Maak van het bijhouden een spel. Elke maand ben ik weer benieuwd of ik mijn begroting heb gehaald.
3. Blijf eerlijk
Het is leuk als een begroting je uitdaging geeft, maar maak niet een begroting die gedoemd is te mislukken. Blijf eerlijk naar jezelf.
Wil je stap voor stap leren hoe je dit doet? Wordt dan lid van mijn community voor de mini training ‘Begroting opstellen’.
Wil je gelijk aan de slag met een begroting in Excel? Download hem hier voor maar € 5. Of bereken met behulp van het ‘Grip-op-je-cijfers’-pakket jouw verkoopprijzen en break-even point.
Liever 1:1 met mij aan de slag? Plan dan een match call voor een Winst Baas VIP Day.