Ik hoor deze vraag vaak, wanneer ben ik ondernemer?
Ondernemer voor de inkomstenbelasting
Allereerst, je kunt ondernemer zijn voor de btw-aangifte en de inkomstenbelasting. Of de Belastingdienst je ziet als ondernemer voor de inkomstenbelasting, hangt af van een aantal factoren:
- Maak je winst? Als je weinig winst maakt of bijvoorbeeld structureel verlies maakt, dan vindt de Belastingdienst het geen onderneming. Een voorbeeld zou kunnen zijn wanneer je zelf hobbymatig een product maakt en dit voor de kostprijs (of lager) verkoopt.
- Ben je zelfstandig? Bepaal je zelf wanneer je werkt en voor wie? Maak je zelf de beslissingen? Dan ben je zelfstandig. Deze zelfstandigheid is belangrijk, omdat er anders sprake zou kunnen zijn van loondienst als een opdrachtgever jou kan vertellen wanneer je moet werken.
- Beschik je over kapitaal? Heb je geld in je onderneming gestopt om bijvoorbeeld te investeren?
- Hoeveel tijd spendeer je aan die werkzaamheden? Je moet voldoende tijd spenderen aan een onderneming om deze rendabel te maken. Als je erg veel tijd spendeert aan een activiteit, maar het levert niks op, dan is er meestal geen sprake van een onderneming.
- Wie zijn je opdrachtgevers? Heb je verschillende opdrachtgevers? Dit geeft een verspreiding van je ondernemersrisico. Je bent niet afhankelijk van één opdrachtgever voor jouw inkomen. Meerdere opdrachtgevers betekend ook dat je zelfstandigheid toeneemt. Anders zou de Belastingdienst het standpunt kunnen innemen dat er sprake van loondienst is in plaats van ondernemerschap.
- Hoe maak je je onderneming bekend naar buiten? Maak je bijvoorbeeld reclame via social media? Heb je een website om vindbaar te zijn?
- Loop je ondernemersrisico? Dit is een samenvatting van punt 3 en 5. Loop je (financieel) risico omdat je geld in je onderneming hebt gestoken? En ben je afhankelijk van je opdrachtgevers? Als je opdrachtgevers je niet meer betalen, kun je dan nog je kosten dekken? Hoe afhankelijk ben je van vraag en aanbod?
- Ben je aansprakelijk voor de eventuele schulden van je bedrijf? Ben je zelf aansprakelijk voor de kosten of investeringen die je hebt gedaan voor je bedrijf?
Als je op de voorgaande punten ‘ja’ kunt beantwoorden, dan is de kans groot dat de Belastingdienst je ziet als ondernemer. Weet je het niet zeker? Je kunt hier een Ondernemers Check doen op de site van de Belastingdienst.
Wat is het gevolg van ondernemer zijn?
Het voordeel van ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting, is dat je gebruik kunt maken van fiscale voordelen. Door deze voordelen wordt de belasting die je betaald minder.
Resultaat uit overige werkzaamheden
Voldoe je niet aan de vereisten? Dit betekent niet dat je geen belasting over je winst hoeft te betalen helaas. Als je bijverdiend vanuit een hobby, dan is de kans groot dat je deze inkomsten niet hoeft aan te geven. Een hobbymatig inkomen betekend dat je vrijwel niets verdiend aan hetgeen wat jij doet. Verdien je wel wat meer bij maar ben je geen ondernemer? Dan moet je de inkomsten in de aangifte inkomstenbelasting aangeven onder ‘Resultaat uit overige werkzaamheden’.
Ondernemer voor de btw
De Belastingdienst zal naar de volgende criteria kijken om te beoordelen of je ook ondernemer bent voor de btw:
- Werk je als zelfstandige en heb je inkomsten?
- Heb je regelmatig inkomsten?
- Heb je inkomen naast een vaste baan?
- Exploiteer je een vermogensbestanddeel? (Verhuur je bijvoorbeeld een pand of octrooirecht)
Op het moment dat jij je gaat inschrijven, zal de Belastingdienst gaan bevinden of jij btw-belastingplichtig wordt bevonden. Ze beoordelen dit aan de voorgaande criteria en aan de hand van het SBI-code waarmee jij je hebt ingeschreven. Deze SBI-code beschrijft de branche waar je in zit. Als dit gekoppeld is aan een activiteit die belast is met btw, dan noemt de Belastingdienst dit een belaste prestatie. Dit betekent dat je ondernemer bent voor de BTW. Als je dat bent, dan ben je ook verplicht btw-aangifte te doen.
Als je ondernemer bent, betekend het dus niet altijd dat je btw-aangifte moet doen. Ook andersom hoeft het niet te betekenen dat je een btw-plichtige ondernemer bent. Een bekend voorbeeld is als je eigenaar bent van zonnepanelen. Je bent ondernemer voor de btw want je hebt een belaste prestatie, maar je voldoet niet aan de vereisten van ondernemerschap. Als je zonnepanelen hebt, ben je hier geen tijd aan kwijt, heb je geen opdrachtgevers, loop je geen ondernemersrisico en ben je niet actief je zonnepanelen aan het promoten. Je dient je dus niet in te schrijven bij de KVK, maar je moet jezelf wel aanmelden bij de Belastingdienst.
Wanneer ben je ondernemer?
Kortom, je kunt ondernemer voor de inkomstenbelasting en ondernemer voor de btw zijn. Het is fiscaal voordelig om ondernemer te zijn voor de inkomstenbelasting, kijk goed of je aan de gestelde eisen voldoet.