Meest gemaakte fouten bij boekhouden

Zelf je boekhouding doen is natuurlijk een hele klus. Ik zie dan ook nog regelmatig wat fouten voorbij komen bij ondernemers die zelf hun boekhouding doen. Hieronder vind je de meest gemaakte fouten bij boekhouden én natuurlijk hoe je deze kan oplossen:

  • De eerste meest gemaakte fout bij boekhouden heeft te maken met activa. Vergeet niet om jouw investeringen te controleren, dus kijk regelmatig of je kosten hebt boven de 450,- die je mag activeren. Vergeet ze ook niet te activeren in jouw boekhoudpakket, zodat er ook automatisch over wordt afgeschreven. Zo wordt je resultaat weer lager en hoe lager je resultaat, hoe minder belasting je hoeft te betalen!
  • Check ook regelmatig of je saldo wat in je boekhouding staat onder ‘bank’ ook gelijk is aan het saldo op je bankrekening. Ik zie heel vaak dat aan het einde van het jaar het saldo van de bankafschrift niet aansluit met het financieel jaaroverzicht. Dit betekent dus dat er ergens iets mist. En dat het niet compleet is. Dit is zonde!
  • Controleer of je overal het juiste btw-tarief hebt toegepast. Dit geldt voor zowel de verkoopfacturen als de inkoopfacturen. Sommige facturen kunnen meerdere btw-percentages hebben.

    Vergeet niet dat je óók 21% btw moet berekenen over verzendkosten als je bijvoorbeeld een pakket verstuurd. Het btw-tarief dat je berekent over de verzendkosten is hetzelfde btw-tarief als het product wat je verstuurt.

    Veel ondernemers denken dat zij niet handelen met het buitenland en daardoor geen buitenlands btw hebben. Maar, heb je hierbij ook gedacht aan Facebook? Facebook is namelijk gevestigd in Ierland, daarom koop je in met buitenlands btw.

    Vergeet niet dat er géén btw zit op verzekeringen en bankkosten. De assurantiebelasting op de factuur van de verzekeringen is niet hetzelfde als btw. 
  • Heb je een lening en los je deze af? Ik hoor vaak van ondernemers dat ze denken dat dit een kostenpost vormt wat aftrekbaar is voor het resultaat. Dat is NIET het geval. Een aflossing van een lening is niks anders dan een transactie waardoor je schuld op de balans lager wordt. De rente die je betaald over de lening, is dan WEL weer aftrekbaar. Voorwaarde is wel dat het gaat om een zakelijke lening. Waneer ziet de Belastingdienst dit als zakelijk? Als je een rente betaald wat een willekeurige derde ook zou betalen (bijvoorbeeld 3%), wanneer je een overeenkomst hebt getekend en afspraken maakt over de aflossing en die afspraken ook daadwerkelijk nakomt.
  • Ook salaris wat je uitbetaald aan jezelf vormt geen kostenpost. Dit verwerk je boekhoudkundig in je eigen kapitaal.
  • Als je een boete hebt, mag je deze niet volledig aftrekken van de winst. 
  • Als je geen auto op de zaak hebt staan, dan mag je kosten die je met je (privé) auto maakt, NIET op de zaak boeken. Ook niet als je onderweg naar een klant bijvoorbeeld moet tanken. 
  • Ik zie het nog wel eens gebeuren, kosten die privé zijn boeken op de zaak. Voorkom dat je dit doet, houd zakelijk en privé goed gescheiden. Ik zie met name kosten voor persoonlijke verzorging nog wel eens op de zaak geboekt worden. Dus de afspraak bij de kapper, masseur, acupuncturist, nagelsalon zijn allemaal privé en mogen niet op de zaak geboekt worden.
  • Heb je een kantoor aan huis? Dan mag je helaas niet een deel van het gas en elektra op de zaak boeken.

Dit zijn de meest gemaakte fouten bij boekhouden die ik vaak voorbij zie komen bij ondernemers die zelf hun boekhouding doen. Wil jij ook graag zelf je boekhouding doen of heb jij even een opfriscursus nodig omdat je toch nog wat kennis mist? In mijn cursus ‘Vliegende Start met je Boekhouding‘ leer ik jou alle ins en outs die jij moet weten over boekhouding. Creëer overzicht en weet precies welke belastingregels voor jouw onderneming van toepassing zijn. Meld je nu direct aan.

online boekhouder

Hi!

Ik ben Jenka. Ik help jou graag met al je vragen op het gebied van boekhouding en belastingzaken!

Instagram

Kom bij de boekhoud community!

Download het 'Grip op je cijfers'-pakket voor maar € 27!

Misschien vindt je dit ook interessant: