Praktische tips voor jouw boekhouding

Boekhouding is niet voor iedereen even leuk. De één vind het geweldig om zich onder te dompelen in cijfers, terwijl de ander het liever uitbesteed aan een boekhouder. Ik heb een aantal praktische tips voor jouw boekhouding op een rijtje gezet. Of je je boekhouding nou zelf doet of uitbesteed aan een boekhouder. Deze praktische tips gaan jou zeker helpen met jouw boekhouding!

Tip voor boekhouding #1 – Automatiseren

Niet zo gek dat ik hier mee kom, maar in het tijdperk waar we nu in leven kun je heel veel automatiseren. In mijn cursus ‘Vliegende Start met je Boekhouding’ laat ik je in elk geval zien hoe je je boekhouding zo veel mogelijk kunt automatiseren. Heb je een webshop? Dan kun je deze bijvoorbeeld koppelen met je boekhoudpakket. Zorg dat je in je boekhoudpakket gebruikt maakt van factuursjablonen, zo kun je met een paar drukken op de knop een factuur maken. Ik vertel hieronder nog wat meer over hoe je je e-mails en abonnementen (omzet!) kunt automatiseren.

Tip voor boekhouding #2 – Potjes-systeem

Zorg ervoor dat je je btw-aangifte alvast aan de kant zet, zodat je dit niet uitgeeft of opneemt als salaris. Leer jezelf aan dat je een deel van je omzet apart zet. Bij KNAB kun je zelfs instellen dat bij elk inkomend bedrag automatisch 21% wordt weggeboekt naar een spaarpotje. Dit is ideaal als je op basis van uren werkt. Als je met producten werkt, is dit minder ideaal. Zorg dan dat je zelf een bedrag wegzet, zo voorkom je dat je het geld voor de btw-aangifte niet hebt. Maak ook een spaarpotje voor de inkomstenbelasting.

Tip voor boekhouding #3 – Planning & productiviteit

Ik houd heel veel gegevens van mijn bedrijf bij in Excel. Excel heeft als grote voordeel dat het geheel naar eigen smaak in te richten en gebruiken is. Ik heb in Excel mijn kilometerregistratie, urenregistratie, begroting, planning én liquiditeitsprognose. Van deze bestanden heb ik templates gemaakt, deze kun je hier aanschaffen.

Tip voor boekhouding #4 – Houd je kilometers bij

Voor de Inkomstenbelasting is het belang dat je je kilometers en uren noteert. Als je privé een auto hebt maar hier zakelijk mee rijdt, dan mag je deze kilometers opvoeren in jouw administratie. Je mag per kilometers, € 0,21 als kosten opvoeren. Als je mijn sheets hebt gekocht, dan ben je goed voorbereid. In het pakket zit namelijk een sheet om een kilometerregistratie bij te houden. Met dit trucje verlaag je je resultaat waardoor je minder inkomstenbelasting hoeft te betalen en je hoeft geen bijtelling te betalen.

Vond je deze tips interessant en wil jij graag zelf aan de slag met jouw boekhouding? Schaf dan nu mijn cursus ‘Een vliegende start met jouw boekhouding aan’. Hierin leer ik je alle ins- en outs over boekhouding zodat jij dit daarna helemaal zelf kan doen.

online boekhouder

Hi!

Ik ben Jenka. Ik help jou graag met al je vragen op het gebied van boekhouding en belastingzaken!

Instagram

Kom bij de boekhoud community!

Download het 'Grip op je cijfers'-pakket voor maar € 27!

Misschien vindt je dit ook interessant: