Hoe doe ik BTW aangifte?

De omzetbelasting, oftewel de btw in de volksmond. BTW staat voor Belasting over de Toegevoegde Waarde. Dit betekent dat belasting wordt gerekend over de verkoopwaarde van een product. Als ondernemer ben je een soort doorgeefluik voor de overheid. Klanten die een product of dienst van jou afnemen betalen btw, en jij draagt dit weer af aan de overheid. btw die jij betaalt, kun je weer terugvragen. Zorg er daarom voor dat je btw niet per ongeluk uitgeeft. In dit artikel geef ik je antwoord op de vraag: Hoe doe ik BTW aangifte?

Wanneer moet ik BTW aangifte doen?

Als geheugensteuntje voor, dit zijn de kwartalen en deadlines voor wanneer je BTW aangifte moet doen:

MaandenAangifte doen & betalen voor
Kwartaal 1Januari t/m maart30 april
Kwartaal 2April t/m juni31 juli
Kwartaal 3Juli t/m september31 oktober
Kwartaal 4Oktober t/m december31 januari

Zodra het kwartaal afgelopen is, kun je aangifte doen. Vanaf de eerste van de maand dus. De datum op de factuur, de factuurdatum, geeft aan in welke periode een factuur valt. Het is niet van belang op welke datum je de factuur betaalt of betaald krijgt.

BTW tarief

Om echt antwoord te geven op de vraag: Hoe doe ik BTW aangifte is het belangrijk om te weten wat het btw-tarief is. Het algemene btw-tarief is 21% (hoog). Dit geldt voor de meeste goederen of diensten. Op de website van de Belastingdienst kun je controleren waar jouw product of dienst onder valt. Producten met een laag tarief (9%) zijn o.a.: voedingsmiddelen, water, agrarische middelen, geneesmiddelen, kunst en boeken. Bij diensten kun je denken aan de reparatie van fietsen/schoenen/kleding, de kapper, aanbieden van kampeergelegenheid/logies, optreden van kunstenaars, personenvervoer, E-book en het geven van gelegenheid tot beoefening van sport (als je bijvoorbeeld een fitnessstudio hebt).

Online btw-aangifte indienen

Je kunt online je btw-aangifte indienen of via een boekhoudpakket. Je kunt hier inloggen bij ‘Mijn Belastingdienst Zakelijk’. Als eenmanszaak log je in met je DigiD. Dan klik je in het menu op Omzetbelasting. Hier vind je een overzicht van de btw-aangiften. Je kunt hier een nog openstaande btw-aangifte indienen en je kunt de status van een verstuurde aangifte zien. Zo staat er bij mij bij de status ‘verzonden via software’, omdat ik de aangifte via E-boekhouden heb verstuurd.

Betalingen aan de Belastingdienst doe je op IBAN: NL86 INGB 0002 4455 88 ten name van Belastingdienst te Apeldoorn. Krijg je een bedrag terug? Check dan even onder ‘Mijn Gegevens’ of er een bankrekeningnummer bekend is bij de Belastingdienst.

Wil je weten hoe je de BTW aangifte verder moet aanpakken en hoe je de verschillende rubrieken langs moet lopen? Schaf dan nu mijn cursus ‘Een vliegende start met je boekhouding aan’. Hierin leer ik je hoe je stap voor stap je btw aangifte doorloopt.

online boekhouder

Hi!

Ik ben Jenka. Ik help jou graag met al je vragen op het gebied van boekhouding en belastingzaken!

Instagram

Kom bij de boekhoud community!

Download het 'Grip op je cijfers'-pakket voor maar € 27!

Misschien vindt je dit ook interessant: